Magyar Újság - 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van.
Keresendő kifejezés:
Napi hírek
Életmentő találmány egy 23 éves brit fiatalembertől
Mangol | 2014.11.26. | aberdeenimagyarok.co.uk
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort. A berendezés ára a töredéke a kórházakban használatban lévő eszközökének, a koraszülött kisbabák életét, fejlődésüket így a szegényebb intézményekben is biztosítani tudják majd.

A fiatal brit mérnök legújabb találmánya szellemes, olcsó és életmentő. A 23 éves James Roberts olyan inkubátort alkotott meg, amelynek gyártása a csecsemők számára életmentő eszköz hagyományos változatához képest szinte fillérekbe kerül. A felfújható és hordozható eszköz jelentősen átalakíthatja az egészségügyi ellátást az olyan szegény országokban, ahol az átlagosan 30.000 fontba kerülő inkubátort csak a legfejlettebb kórházak engedhetik meg maguknak.

A találmány hamarosan a mentősök hordozható eszközévé, valamint a kórházak mindennapos felszerelésévé válhat az Egyesült Királyságban, de később – remélhetőleg – külföldön is.


James Roberts a napokban elnyerte a tervezőmérnököknek járó nemzetközi James Dyson Díjat, 18 különböző országból származó társát körözte le a versenyben. A fiatal feltaláló az autóját tette pénzzé, hogy az első prototípust finanszírozhassa, a díjjal járó 30.000 fontnyi összeget pedig gépének klinikai kísérleteire fordítja, hogy az eszközt mihamarabb be lehessen vezetni a brit kórházakban. Erre nagy szükség is van, hiszen a világon minden tizedik csecsemő idő előtt, koraszülöttként jön világra. A csecsemők elhelyezése a testhőmérsékletet és az oxigénellátást szabályozó inkubátorban létfontosságú a túlélésükhöz.

A találmány alacsony ára hozzájárulhatna, hogy a brit kórházakban is bevezessék, hogy olyan babadobozokat, lényegében inkubátorokat helyezzenek el a kórházak bejáratánál, amelybe a bármilyen okból kétségbeesett helyzetbe jutott anyák biztonságban hagyhatják ott csecsemőjüket. Ez a rendszer más országokban már jól működik, Nagy-Britanniában azonban még nem honosodott meg.


Babamentő inkubátorokat Európában először 1999-ben alkalmaztak Németországban. Azóta a kontinensen már több száz ilyen működik. A csecsemőmentő inkubátorok alkalmazása terén Németország vezet, ott 99 ilyen működik. Lengyelországban 45, Magyarországon 26, Szlovákiában 16, Litvániában és Olaszországban 8-8, Belgiumban és Svájcban 1-1 kórházi inkubátor van, és még a Vatikánban is található egy.

A brit törvények szerint bűncselekményt követ el, aki egy csecsemőt a sorsára hagy. A 62 millió lakosú Nagy-Britanniában évente átlagosan ötven csecsemőt hagynak magára, s közülük néhány megfagy vagy meghal, mire megtalálják. Az újszülöttet sorsára hagyni más országokban is bűncselekmény, ám sok helyütt az inkubátort igénybe vevő anyát védi a törvény.

/Forrás: BBC-Hiradó/

 


Olvasta már?

- Robbanás történt egy brit városban...

- Rengetegen hagyják el Angliát a brexit miatt...

- Minden brit országrész minden Brexit-forgatókönyvvel rosszul jár...

- May: különbség lesz a brexit előtt és után érkező EU-állampolgárok jogai között...


Címlapon:

Azon dolgozik az amerikai kormány, hogy a Facebook tegye feltörhetővé a Messenger titkosítását.
Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
EU - meg valami más...
Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.
A német szövetségi parlament megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.
Több mint száz magyar borászat közel 540 féle borát mutatta be a Lidl Magyarország hét ország Lidl képviselőinek az áruházlánc által második alkalommal megrendezett Wine Expo 2015 Hungary keretében
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort.
Magyarország - a...
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
BudapestA választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ..
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
Technika-Tudomány
Az MI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.
Egy felmérés szerint boldogak lesznek az emberek, amikor végre megérkeznek a földönkívüliek és találkozhatnak velük.
A jövő mozijának nevezett projekt rendhagyó élményt nyújt: a vendégek egy átlátszó üveghídra lépve élvezhetik a látványt, amely körbeveszi őket.
Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Étel - Ital
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
SZÍNES
Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk.
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában
Jegyzet
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Mennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott
Aki úgy érzi, hogy ezzel a „cukiságommal” én most nagyon messzire hajítottam el azt a bizonyos sulykot... Bogdán Géza jegyzete
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Facebook Yes Like
Magyarország
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben