Magyar Újság - 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van.
Keresendő kifejezés:
Orbán Viktor: A grófi szérűn…
Magyar Újság | 2018.05.13. | Bogdán Géza

Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy Orbán Viktor régi vágású kereszténydemokráciájának terve valójában a húszas-harmincas évek dzsentri urambátyám-világának nosztalgiájából fakad. Várható volt, hogy kibújjon a szög a zsákból, és hogy végre eljussunk az őszinte színvallásig. Orbán Viktor illiberális rendszere nem kompatibilis a nyugati jóléti fogyasztói társadalommal és a szabad versenyre építő kapitalista piacgazdasággal, de a kísértetiesen hasonló jelek ellenére szocializmusnak sem mondható. Mi, magyarok, immár a Vezérünk álmaiban testet öltő sajátságos úton járunk Európában.

Nyolc éves kormányzásuk sok jele mutatott arra, hogy mire megy ki itt a játék. 2010 után elkezdték mohón felvásárolni az ország javait: erdőt, szőlőt, földeket, szállodákat, kastélyokat, Balaton parti ingó és ingatlanvagyonokat, de vettek médiát, és még ki tudja mi mindent nem vásároltak maguknak, a Vezér barátjának mesés gazdagodásáról nem is beszélve. A magyar emberek magán nyugdíjkasszáját önkényesen bekebelezték, a felzárkóztatásra szánt pénzeket rendre lenyúlták, vagy haszontalan dolgokra herdálták el, így a nép zömét tudatosan leszegényítették, s cselédsorba taszították. Terhes lett nekik az EU., és most már onnan menekülni szeretnének. Nosza, váltsunk hát ismét köpönyeget, és mivel az új rendszerhez immár minden adott - földbirtok, kastélyok, pénz, gazdag és szegény ember egyaránt - itt az idő, hogy építsünk egy régi vágású kereszténydemokráciát.

Orbán tehát most őszintén színt vallott, és az ellenzékének arra még csak a szeme sem rebben!

Mert miről van szó? Nos, aki egy kicsit is jártas a magyar történelemben, az jól tudja, hogy az a bizonyos, nagyapáink által átélt régi vágású kereszténydemokrácia, az valójában egy nagyon szegény világ volt, amely miliőt elviselni bizony csak erős Istenhittel lehetett. "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa" – prédikálta a pap a szentmisén az uradalmi cseléd és szolga híveinek, és ők hitték, hogy a haláluk után végre ők is elégtételt nyernek a megaláztatásukért Istentől a Mennyországban. Olyan világ volt az akkortájt, amelyben voltak előjogokat élvező bárók és grófok, és az ő teljesen jogfosztott cselédeik. Nem volt semmilyen szociális háló, családi pótlék és nyugdíj sem. Egy szoba-konyhás, zsúptetős, földpadlós vályoglakásokban lakott olykor három generáció is, emberhez méltatlan körülmények között. Bizony nem túlzok, ha azt állítom, hogy a gróf úr állatainak istállója egy wellness-lakosztály volt az ő lakásukhoz képest. Az uradalmi szolga és cseléd, amíg bírt, dolgozott, de ha már elhagyta az ereje, mert lebetegedett, vagy megöregedett, a jussáért cserébe többnyire a legkisebb fiúgyerek kötelessége volt a szüleiről gondoskodni, s őket életük végéig eltartani. Az uraság egész nap dorbézolt és mulatott, míg a cselédeik pedig a birtokain reggeltől napestig keményen dolgoztak, lásd, Ady Endre, A grófi szérűn című verse. Olykor csak egy karéj kenyérért és egy köcsög aludttejért siratta a cseléd a másét. Abból a világból való az a mondás, hogy cseléd volt az apád fiam, hát cseléd leszel te is! A vallásosabb lelkületű cselédlányok persze beállhattak Jézus jegyesének egy szerzetesrendbe apácának, de aki közülük férjhez ment, azt az uraság többnyire mindig "kistafirungozta". Ez azt jelentette, hogy régen a házasulandó leánynak, amire egy háztartásában szüksége volt, ágyneműt, törülközőt, ruhát, fehérneműt stb.-t, azt vinnie kellett a férje házába. Hogy az annak a kornak tulajdonított "első éjszaka joga" igaz volt-e, vagy csak amolyan "urban legend" szóbeszédféle, nos, arra nézve én nem tudok hitelt érdemlően állást foglalni, de tény, hogy a cseléd nőszemélyek legfőbb kötelessége az volt, hogy sok cselédgyermeket szüljenek. Lehetőleg fiúkat, akik aztán felnőve majd keményen tudnak dolgozni az uraságnak.

Az uradalmi cselédsorból a magyar embereket az 1945 után szovjet mintára épülő szocialista rendszer emelte ki, s tette őket nincstelen cselédekből, jogokkal felruházott munkássá és paraszttá.

E kor megismerésének adalékaként tudom ajánlani az 1957-ben forgatott Bakaruhában című magyar filmet, amelyben Bara Margit és Darvas Iván feledhetetlen szerepével színezve megismerhetjük, milyen volt anno az a bizonyos régi vágású kereszténydemokrácia, amelyről a mi Orbán vezérünk álmodozik.

Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!Olvasta már?

- LÉLEKzet – Lélek…

- LÉLEKzet – Anya…

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- A hivatalos agymosás tíz pontban


Címlapon:

Azon dolgozik az amerikai kormány, hogy a Facebook tegye feltörhetővé a Messenger titkosítását.
Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
EU - meg valami más...
Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.
A német szövetségi parlament megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.
Több mint száz magyar borászat közel 540 féle borát mutatta be a Lidl Magyarország hét ország Lidl képviselőinek az áruházlánc által második alkalommal megrendezett Wine Expo 2015 Hungary keretében
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort.
Magyarország - a...
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
BudapestA választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ..
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
Technika-Tudomány
Az MI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.
Egy felmérés szerint boldogak lesznek az emberek, amikor végre megérkeznek a földönkívüliek és találkozhatnak velük.
A jövő mozijának nevezett projekt rendhagyó élményt nyújt: a vendégek egy átlátszó üveghídra lépve élvezhetik a látványt, amely körbeveszi őket.
Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Étel - Ital
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
SZÍNES
Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk.
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában
Jegyzet
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Mennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott
Aki úgy érzi, hogy ezzel a „cukiságommal” én most nagyon messzire hajítottam el azt a bizonyos sulykot... Bogdán Géza jegyzete
Egészség - Életmód
Ahogy a séta, úgy a futás is egyike az egyszerű és költséghatékony sportoknak.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben