Magyar Újság - 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség Életmód
Öt dolog, amivel elkerülheti a sárga fogakat...
Magyar Újság | 2018.02.22. |


Fotó: hazipatika.com


Ha visszanézzük fotóinkat és mosolyunkat nem találjuk elég szépnek, némi elszíneződést vélünk felfedezni fogainkon, érdemes lenne talán jobban odafigyelni fogzománcunk ápolására. A Prevention weboldal összegyűjtötte azokat a mindennapi szokásokat, amelyek sárgítják fogainkat, így jobb kerülni ezeket.


A fogzománc épségére kell ügyelnünk, ha magabiztos mosolyt és fehér fogakat szeretnénk. A fogzománc a fog külső rétege ami fehéres-kékes-szürkés színű, esetleg enyhén áttetsző. Ez alatt található a sárgás árnyalatú dentin, mely a fogzománc vékonyodásával egyre láthatóbbá válik. Szerencsére tehetünk a fogzománc erősítése érdekében, megelőzhetjük az elvékonyodását, így elkerülhetjük fogaink elszíneződését.

Ne használjunk túl gyakran szájöblögetőt!

A gyakori folyadékfogyasztás azért fontos, mert a száraz szájüreg káros a fogzománcnak. A nyál ásványi anyagokat, enzimeket és oxigénvegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani a szájüreg pH-egyensúlyát, a savas környezet pedig árt a fogzománcnak. A kereskedelmi forgalomban kapható szájöblögetők többsége nagyon savas, túl gyakori használatuk roncsolja a fogzománcot. Amennyiben szájvízzel frissítjük leheletünket, fogzománcunk érdekében érdemes inkább gyakrabban fogat mosni vagy rendszeresen eljárni a fogorvoshoz mélytisztításra.

Óvatosan a savas élelmiszerekkel!

Akárcsak a savas szájöblögetők, a savas gyümölcsök, zöldségek, élelmiszerek is elvékonyíthatják a fogzománcot. Ide tartoznak a citrusfélék, az ananász, zöldségek közül a paradicsom, a salátaöntetekben gyakran használt ecet, de a szénsavas üdítők, sportitalok is ártanak a fogzománcnak. Az elszíneződést okozó élelmiszerekkel hasonló a helyzet, az áfonyával, vörös borral, fekete teával. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem fogyaszthatjuk ezeket, csak utána érdemes mindig vizet inni.

Igyunk kevesebb kávét!

Kutatások bebizonyították, hogy a kávé jót tesz az egészségünknek. Fogzománcunkat azonban már napi két-három kávé is elszínezheti, mivel a zománc porózus szerkezetű. A kávé gyors fogyasztása, vagy éppen szívószállal iszogatása megoldás lehet a problémára.

Mondjunk le a cigarettáról!

A cigarettában lévő vegyi anyagok elszínezik a fogzománcot, kevés dolog van, ami ennyire sárgíthatja a fogakat. Ráadásul a dohányzás számos íny- és fogbetegség, valamint a szájszárazság kialakulásáért is felelős, így a fehér fogak vágya csak egy plusz indok lehet a leszokáshoz.

Figyeljünk a szájhigiéniánkra!

Persze mindenki mos fogat, de nem mindegy hogyan. A túl gyakori, illetve túl erős tisztítás hosszú távon károsíthatja a fogzománcot. Kerüljük az erős dörzsölést! Továbbá használjunk fogselymet, ami segít kitisztítani a fogközöket és megakadályozza a lepedékek kialakulását.Olvasta már?

- Hat érv, hogy kezdjen el futni...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...

- Az éjszakai baglyok korábban halnak meg, mint a koránkelők...

- A pizza egészségesebb reggelire, mint a gabonapehely...


Címlapon:

Azon dolgozik az amerikai kormány, hogy a Facebook tegye feltörhetővé a Messenger titkosítását.
Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
EU - meg valami más...
Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.
A német szövetségi parlament megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.
Több mint száz magyar borászat közel 540 féle borát mutatta be a Lidl Magyarország hét ország Lidl képviselőinek az áruházlánc által második alkalommal megrendezett Wine Expo 2015 Hungary keretében
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort.
Magyarország - a...
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
BudapestA választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ..
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
Technika-Tudomány
Az MI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.
Egy felmérés szerint boldogak lesznek az emberek, amikor végre megérkeznek a földönkívüliek és találkozhatnak velük.
A jövő mozijának nevezett projekt rendhagyó élményt nyújt: a vendégek egy átlátszó üveghídra lépve élvezhetik a látványt, amely körbeveszi őket.
Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Étel - Ital
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
SZÍNES
Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk.
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában
Jegyzet
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Mennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott
Aki úgy érzi, hogy ezzel a „cukiságommal” én most nagyon messzire hajítottam el azt a bizonyos sulykot... Bogdán Géza jegyzete
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Egy jó határidőnapló képes megkönnyíteni az életünket. A megfelelő tervező megtalálása azonban nem könnyű feladat.
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben