Magyar Újság - 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van.
Keresendő kifejezés:
Étel - ital
Ezt érdemes megnézni a csokoládé csomagolásán...
Magyar Újság | 2018.03.01. | maszol.ro


Forrás: nordictravelmag.com


Nem készítik egyformán a csokoládékat, de az biztos, hogy a Snikers nem a legegészségesebb – kezdi cikkét a Greatist, amely összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kakaó arányáról, minőségéről és a különböző csokoládéfélékről. Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi? Erre is választ ad cikkünk.


Egyszerűen fogalmazva a kakaó százalékos aránya a csokoládéhoz felhasznált kakaótermékek (kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor) arányát jelzi. Ha tehát van egy 80 százalékos csokoládénk, akkor annak 80 százaléka kakaómassza és vaj keverékéből valamint 20 százaléknyi hozzáadott anyagokból (például cukorból) áll. Hogy az édesség még krémesebb és intenzívebb ízű legyen, gyakran adnak hozzá extra kakaóvajat.

Általában minél nagyobb százalék áll a csomagoláson, annál keserűbb a csokoládé, ám ebben is van kivétel. Ahogy többféle csokoládé van, úgy különböző ízű kakaóbabok is vannak. A kakaóbabok ízvilágát meghatározza, hogy milyen talajban és környezetben termesztik (a meleg, nedves éghajlat a legkedvezőbb), illetve hogyan dolgozzák fel az alapanyagot, milyen a betakarítás, fermentáció, szárítás és pörkölés folyamata. A befolyásoló tényezők miatt előfordulhat, hogy egy 65 százalékos étcsokoládé keserűbb, mint 80 százalékos változata.

Bár sokan talán szívesebben fogyasztanak tejcsokoládét, a táplálkozási szakértő szerint jóval egészségesebb az étcsoki. Ez ugyanis nagyobb kakaótartalmat és ezzel együtt nagyobb flavonoid-tartalmat jelent, amely segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, erősíti az immunrendszert. Továbbá, ha magas a csokoládé kakaótartalma kevesebb jut bele a cukorból és más mesterséges adalékanyagokból. Számokban kifejezve az étcsoki és a tejcsoki közötti különbséget: míg 100 gramm átlagos étcsokoládé körülbelül 175 milligramm flavonoidot tartalmaz, addig ugyanennyi tejcsokoládé 75 milligrammot. Ami a fehércsokoládét illeti, legtöbbször nem használnak hozzá kakaóport, emiatt sokan úgy vélik, nem is minősül csokoládénak.

Erre figyeljen csokoládévásárláskor

  • Ellenőrizze az összetevők listáját! Minél kevesebb hozzávalóból áll a csokoládé, annál jobb.
  • Kerülje azokat a termékeket, amelyeknél a cukor szerepel az első helyen, növényi olajokat, alkalizált vagy holland kakaóport tartalmaznak.
  • Keressen olyan csokoládét, amelyet az Egyenlítőhöz közeli országokból (Ghána, Elefántcsontpart és Ecuador) származó kakaóból készítettek.
  • Válasszon legalább 70 százalékos csokoládét!


Olvasta már?

- Kolbászos sörkorcsolya 15 perc alatt...

- Új trend hódít a torták világában...

- Variáció egy tepsire...

- Hibátlanul finom húsos egytálétel az asztalodra (2.rész)


Címlapon:

Azon dolgozik az amerikai kormány, hogy a Facebook tegye feltörhetővé a Messenger titkosítását.
Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
EU - meg valami más...
Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.
A német szövetségi parlament megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.
Több mint száz magyar borászat közel 540 féle borát mutatta be a Lidl Magyarország hét ország Lidl képviselőinek az áruházlánc által második alkalommal megrendezett Wine Expo 2015 Hungary keretében
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort.
Magyarország - a...
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
BudapestA választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ..
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
Technika-Tudomány
Az MI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.
Egy felmérés szerint boldogak lesznek az emberek, amikor végre megérkeznek a földönkívüliek és találkozhatnak velük.
A jövő mozijának nevezett projekt rendhagyó élményt nyújt: a vendégek egy átlátszó üveghídra lépve élvezhetik a látványt, amely körbeveszi őket.
Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Étel - Ital
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
SZÍNES
Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk.
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában
Jegyzet
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Mennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott
Aki úgy érzi, hogy ezzel a „cukiságommal” én most nagyon messzire hajítottam el azt a bizonyos sulykot... Bogdán Géza jegyzete
Egészség - Életmód
Ahogy a séta, úgy a futás is egyike az egyszerű és költséghatékony sportoknak.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben