Magyar Újság - 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van.
Keresendő kifejezés:
Színes
Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...
Magyar Újság | 2018.02.16. | maszol.ro


Fotó: cataloguemagazine.com.au


Míg a szerelmesek a Bálint-napot ünnepelték, addig a keresztény világban hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjti időszak. A hagyományok szerint ilyenkor az emberek mértékletességre törekednek, ilyenkor nem szokás például nagy ünnepségeket tartani.


Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól. Összeszedtünk kilenc olyan dolgot, amiről ha lemond egy kis időre, csak jó tesz magának.

Hús és állati eredetű termékek. Nem kell mindenki vegán vagy vegetáriánus legyen. A húst hússal étrend viszont megterhelheti szervezetünket, ezért iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot, fogyasszunk zöldséges ételeket és együnk több gyümölcsöt.

Nassolás. A nassolás a főétkezések közötti, nem tervezett étkezés, amikor általában édességet (csokoládét, süteményt) vagy sós rágcsálnivalót (perec, chips) fogyasztunk. Szervezetünk szempontjából azért káros, mert ilyenkor egészségtelen táplálékot fogyasztunk, ami nemcsak a felszaladó plusz kilókban, hanem egészségi állapotunkon is megmutatkozhat. Próbáljunk ezért tudatosan odafigyelni étkezéseinkre, és ha nassolni támad kedvünk, inkább együnk valami tápláló ételt.

Kávé és energiaital. A kávé élénkítő hatása jól ismert, sőt bizonyos mértékű fogyasztása egészségünkre is jótékony hatással van. A baj akkor kezdődik, ha az éberséget és hatékonyságot csak még egy kávéval vagy energiaitallal tudjuk elérni. Próbáljunk nemet mondani az ötödik kávéra és fáradtságunkat győzzük le másképpen: mozogjunk kicsit, igyunk vizet, sétáljunk a friss levegőn.

Alkohol. Nincs azzal semmi gond, ha az ember néha-néha megiszik egy pohár bort vagy sört. Érdekes kihívás lehet viszont tudatosan lemondani erről és megtapasztalni, milyen egy baráti összejövetel alkoholos italok nélkül.

Impulzív vásárlás. Hányszor került a bevásárlókosarunkba olyasmi, amire igazából nincs is szükségünk? Egy szép bögre, egy új játék a gyereknek, rágcsálnivaló az esti filmhez stb. Az impulzív vásárlás olyan előre nem tervezett, gyors vásárlási döntés, amikor tapasztalatok és előzetes mérlegelés nélkül, a vásárlás helyszínén befogadott ingerek hatására döntünk egy bizonyos termék megvásárlásáról. Igazi veszélyt jelent a pénztárcánkra nézve, ezért igyekezzünk tudatosan figyelni vásárláskor és tényleg a legszükségesebbeket beszerezni. Nagyon sok pénzt spórolhatunk így.

Szundi. A reggelek első dilemmája: kinyomjam vagy ne? Az ébresztőóra csörgése utáni még öt percnyi alvás szakértők szerint nem tesz jót egészségünknek, hiszen testünk reggelente többször is átéli az ébredési folyamatot, újrakezdődik az alvási ciklus, így végül még fáradtabban kelünk fel. Emellett kutyafuttában készülődünk, kimaradhat a reggeli, otthon felejthetünk valami fontosat. Kísérleti jelleggel próbáljuk ki, mi történik, ha ébredéskor rögtön felkelünk, hátha ez a kulcsa egy sikeres napnak.

Tévéműsor és sorozat. Azzal nincs semmi gond, ha esténként megnézünk egy filmet, esetleg kedvenc sorozatunkat. Ha viszont akkor tesszük ezt, amikor kicsit kettesben lehetnénk a párunkkal vagy lenne időnk a gyerekekkel játszani, konfliktusok forrása lehet. Kapcsoljuk ki néha a tévét, mondjunk nemet az izgalmas sorozat következő részére és töltsünk minőségi időt családunkkal.

Közösségi média. Az egyik legnagyobb függőség forrása, ami észrevétlenül rabul ejtheti az embert. Folyamatosan jelen vagyunk Facebookon, Instagramon, Twitteren, mert szeretjük tudni a híreket, mi történik a világban, a családtagjainkkal, ismerőseinkkel. A folyamatos jelenlét azonban értékes órákat vehet el napunkból. Legyünk ebben is tudatosak és igyekezzünk csökkenteni a telefonnal töltött időt, mondjunk nemet a folytonos görgetésre.

Telefon. Nemcsak a közösségi médiától, a telefonunktól is függünk, hiszen még ébredéskor is ez az első dolog, amit megfogunk. Szinte mindig mellettünk van, munka és pihenés közben is, hiszen ügyes-bajos dolgainkat intézzük rajta, megörökítjük a fontos pillanatokat stb. Lehet azonban okosan is használni és el lehet hagyni a telefonmatatást mint pótcselekvést. Próbálja ki például, hogy a vécére nem telefonnal megy, vagy a kutyasétáltatáskor otthon hagyja a készüléket.

A cikk eredeti tartalma IDE KATTINTVA érhető el...Olvasta már?

- Ez a hét dolog kell a lakásba, hogy boldogok legyünk...

- Önt is megkeresi ezzel a kéréssel a Facebook...

- Ki nem találod, hogy mit rejteget ennek a templomnak a tornya...

- Csaknem száz újabb bolygót fedeztek fel, ahová talán elmenekülhetünk...


Címlapon:

Azon dolgozik az amerikai kormány, hogy a Facebook tegye feltörhetővé a Messenger titkosítását.
Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
EU - meg valami más...
Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.
A német szövetségi parlament megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.
Több mint száz magyar borászat közel 540 féle borát mutatta be a Lidl Magyarország hét ország Lidl képviselőinek az áruházlánc által második alkalommal megrendezett Wine Expo 2015 Hungary keretében
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort.
Magyarország - a...
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
BudapestA választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ..
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
Technika-Tudomány
Az MI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.
Egy felmérés szerint boldogak lesznek az emberek, amikor végre megérkeznek a földönkívüliek és találkozhatnak velük.
A jövő mozijának nevezett projekt rendhagyó élményt nyújt: a vendégek egy átlátszó üveghídra lépve élvezhetik a látványt, amely körbeveszi őket.
Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Étel - Ital
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
SZÍNES
Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk.
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában
Jegyzet
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Mennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott
Aki úgy érzi, hogy ezzel a „cukiságommal” én most nagyon messzire hajítottam el azt a bizonyos sulykot... Bogdán Géza jegyzete
Facebook Yes Like
Ahogy a séta, úgy a futás is egyike az egyszerű és költséghatékony sportoknak.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben