Magyar Újság - 2019. augusztus 24. szombat - Bertalan napja van.
Keresendő kifejezés:
Színes
Ez a hét dolog kell a lakásba, hogy boldogok legyünk...
Magyar Újság | 2018.05.18. | maszol.ro


Forrás: femina.hu


Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk. Úgy tűnik azonban a tiszta és stílusosan berendezett környezet nem elég a boldog élethez. A Femina.hu összegyűjtötte a kutatások alapján, hogyan érdemes kialakítani otthonunkat.


Azt gondolhatnánk, hogy egy otthon berendezése az ott lakók ízlésétől függ, a szakemberek mégis megpróbálták konkrétan meghatározni mi az a lakásban, amitől boldognak érezzük magunkat.

Ilyen legyen a fal színe

A fal színe sok mindentől függhet, ha azonban figyelembe vesszük az Amszterdami Vrije Egyetem egyik tanulmányát, akkor zöldre vagy sárgára festjük. Kutatásukból ugyanis kiderült a sárga és a zöld a két legbiztosabb, boldog érzéseket keltő szín, pontos színárnyalatokról azonban nem esett szó.

Míg a zöld és a sárga a felnőttek körében, addig a kék és a piros a 7 és 11 éveseknél számít boldogságfokozó színnek. Ha tehát a gyerekszoba felújítását terveztük használjuk ezt a két színt és lehetőleg kerüljük a feketét és a fehéret, utóbbi kettő ugyanis félelmet és szomorúságot kelthet.

Friss virágok

A New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatása szerint a virágok fokozzák az elégedettség érzését, és pozitív érzelmeket váltanak ki. Nemcsak a látványuk, de illatuktól is boldogabbnak érezzük magunkat.

Vanília és mandarin

Van aki rajong az illatgyertyákért és illatosítókért, más fölöslegesnek tartja ezeket. A Chemical Senses tanulmánya a rajongók csoportjának ad igazat, mivel az illatok növelik a boldogságérzetet. Különösen jellemző ez a vanília- és a mandarinillatnak, míg előbbi a relaxációban segít, utóbbinak élénkítő hatása van.

Házikedvenc

Ha otthonunkat megosztjuk egy házikedvenccel, boldogabbak vagyunk. Ez a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent kutatásból derült ki, mely szerint a háziállatok növelik a lakás boldogságát, javítják a tulajdonosuk életminőségét, és csökkentik a stresszt.

Fotók

A Portsmouth Egyetem kutatási eredményeiből kiderül, hogy a családról vagy a barátokról készült fotók pozitív érzelmekkel és nyugalommal töltenek el minket. Egy stresszes nap után jóleső érzéssel idézhetjük fel a közös emlékeket és élményeket. Helyezzünk el tehát néhány családi képet a falon, tegyünk ki akár egy digitális fényképkeretet a könyvespolcra, rögzítsük a legutóbb készült vicces képet a hűtőnkön stb.

Bevetett ágy

Csupán néhány mozdulat reggelente bevetni az ágyunkat, mégis boldoggá tud tenni minket. Legalábbis a Hunch.com felmérése szerint, amiből kiderült az ágyat bevetők 71 százaléka boldognak tartja magát, ezzel szemben akik ezt kihagyják, 62 százalékban inkább boldogtalannak minősítik az életüket.

Rend a lelke mindennek

A UCLAs Center of Everyday Lives and Families szerint bizonyítottan kapcsolat van a magas kortizolszint és a rendetlenség között. Minél nehezebben tudunk rendet tartani, annál nagyobb eséllyel nő meg a stresszhormon szintünk. Emiatt az otthonunkat negatív érzésekhez kötjük, ez pedig növeli a depresszió kialakulásának kockázatát. Mentális egészségünk érdekében is érdemes tehát rendet tartanunk magunk körül.Olvasta már?

- Önt is megkeresi ezzel a kéréssel a Facebook...

- Ki nem találod, hogy mit rejteget ennek a templomnak a tornya...

- Csaknem száz újabb bolygót fedeztek fel, ahová talán elmenekülhetünk...

- Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...


Címlapon:

Azon dolgozik az amerikai kormány, hogy a Facebook tegye feltörhetővé a Messenger titkosítását.
Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
EU - meg valami más...
Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.
A német szövetségi parlament megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.
Több mint száz magyar borászat közel 540 féle borát mutatta be a Lidl Magyarország hét ország Lidl képviselőinek az áruházlánc által második alkalommal megrendezett Wine Expo 2015 Hungary keretében
Életmentő találmánnyal állt elő egy brit fiatalember, James Roberts megalkotta a felfújható mobil inkubátort.
Magyarország - a...
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
BudapestA választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ..
HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ.
Technika-Tudomány
Az MI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.
Egy felmérés szerint boldogak lesznek az emberek, amikor végre megérkeznek a földönkívüliek és találkozhatnak velük.
A jövő mozijának nevezett projekt rendhagyó élményt nyújt: a vendégek egy átlátszó üveghídra lépve élvezhetik a látványt, amely körbeveszi őket.
Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Étel - Ital
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
SZÍNES
Az otthonunk sokszor befolyásolja hangulatunkat, ha rendetlenség van körülöttünk, az életünket is bonyolultabbnak érezzük, míg a hangulatos lakás pozitívan hat ránk.
Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában
Jegyzet
A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Bogdán Géza jegyzete.
Az anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Mennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott
Aki úgy érzi, hogy ezzel a „cukiságommal” én most nagyon messzire hajítottam el azt a bizonyos sulykot... Bogdán Géza jegyzete
Facebook Yes Like
Ahogy a séta, úgy a futás is egyike az egyszerű és költséghatékony sportoknak.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben